Top

Przepis na szarlotkę z pomarańczą

Składniki:

Spód

  • ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem
  • ½ szklanki śliwek wędzonych
  • 3 garści orzechów mieszanki lub np. włoskich
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Virgin
  • ⅔  szklanki płatków owsianych

Wszystko mielimy na jednolitą masę. Natłuszczamy formę od tortownicy papierem do pieczenia. Wyłożyć masę.

Pieczmy ok. 40 min. w 180 stopniach C.

Masa jabłkowa:

  • 1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
  • 3 – 4 łyżki ksylitolu
  • 2 – 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej lub świeżo startej z pomarańczy

Jabłka ścieramy na grubej tarce. Dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy cynamon. Jeśli jabłka puszczą dużo soku należy odcedzić jego nadmiar (zależy od rodzaju jabłek). Następnie wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy.

Zanim wyłożymy masę na spód, należy oprószyć go bułką tartą.

Ciasto na wierzchu:

  • ⅓ kostki zimnego masła
  • ⅔ szklanki mąki
  •  szczypta cukru lub ksylitolu – do smaku

Zagniatamy ciasto i formujemy wałeczki. Układamy na wcześniej przygotowanej masie jabłkowej. Pieczemy tylko do momentu zarumienienia ciasta na wierzchu ok. 30 min. (w temperaturze 180 stopni C).

Po upieczeniu można posypać kakao.

A Ty, co pieczesz na Święta? Jeśli szukasz nowych przepisów, skorzystaj z tych, które znajdziesz wyżej. Przygotowane z nich dania są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Sama, na co dzień i od święta korzystam z nich, a rodzina i przyjaciele, którzy mają okazję zajadać te pyszności są bardzo zadowoleni 🙂

Brak komentarzy

Dodaj komentarz