Top

Szybkie, a co najważniejsze przepyszne ciasto marchewkowe z nutą piernika i kremem tahini!

To ciasto jest świetne! Oto kilka powodów, dlaczego!

Ciasto idealnie wpisuje się w schemat zdrowego odżywiania.

Już same składniki, które stanowią bazę ciasta – marchewka, orzechy czy pasta tahini, są źródłem wielu witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy.

Marchewka użyta do ciasta może być jest jedną z co najmniej 5 porcji warzyw, które powinno znaleźć się w naszej diecie każdego dnia. W przypadku dzieci, które za nią nie przepadają, podana jako składnik deseru, jest niewinnie przemycana również w ich diecie. Wyznając zasadę “jem sezonowo”, to ciasto z marchewki, warzywa korzeniowego, jesień to idealny czas na jego przygotowanie. Połączenie smaku słodkiej marchewki z dodatkiem korzennych przypraw w tym cieście, „chwyci za podniebienie” wielu z nas w te chłodne jesienne dni.

Dowolność zastosowanych orzechów powoduje, że możemy z nimi kombinować i dodać te, które najbardziej lubimy! 

#ciastomarchewkowe #carrotcake #desert #healthlydesert #health #zdrowie

Sezamowo-orzechowy smak tahini sprawia, że komponuje się idealnie ze słodkimi dodatkami, a dodatek kardamonu czy korzennych przypraw świetnie podkręca jej walory! Stosując zamienniki cukru (ja użyłam erytrytolu), również “podbijamy” wartość zdrowotną ciasta przy jednoczesnym obniżeniu ilości spożywanych kalorii.


Dodatek przyprawy korzennej w postaci unikalnej mieszanki przypraw od VIVIO powoduje, że ciasto nabiera wyrazistego smaku i przywołuje na myśl Święta – swoją drogą to świetny pomysł na świąteczne ciasto! Przyprawę korzenną, której użyłam wykorzystuję w kuchni na różne sposoby. To idealna mieszanka zawierająca w swoim składzie: cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, kardamon i pieprz czarny mielony. Dodaję ją do owsianki czy owsianych ciastek z bananem. To moje nowe odkrycie! W opakowaniu mamy aż 100g, więc można z nią szaleć na wiele sposobów i szukać nowych inspiracji w kuchni przy jednoczesnym wykorzystaniu niesamowitych właściwości cynamonu, imbiru czy kolendry!

Szybkie ciasto na miarę naszych “szybkich czasów”.

Stopień trudności przygotowania ciasta określiłabym jako łatwy. Możesz je przygotować bez użycia robota kuchennego lub wszystkie składniki wymieszać w termomiksie. Czas przygotowania ciasta, bez pieczenia, to zaledwie pół godziny.

Ciasto na niedzielny deser i świąteczny stół jednocześnie

Nie tylko smaki, jakie posiada to ciasto, ale również to jak się prezentuje po wyjęciu z piekarnika powoduje, że możesz je przygotować bez okazji. Dzięki piernikowej nucie sprawdzi się doskonale jako ciasto na świąteczny stół.

Łatwość zamienników na wegańskie

Zmieniając jedynie jajka na mielone siemię lniane, a ser mascarpone na ubitą śmietankę kokosową możesz przygotować to ciasto w wersji wegańskiej – odpowiedniki znajdziesz w przepisie poniżej.

Składniki:

  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 80 g oleju kokosowego Virgin VIBIO (rozpuszczonego) – plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich, łuskanych lub innych: laskowych, pekan od VIVIO
  • 300 g marchewki startej na tarce
  • 4 jajka – zamiennie możesz zastosować siemię lniane – 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko
  • 200 g cukru – ja użyłam erytrytolu
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam 150 g pszennej i 100 g mąki z kaszy gryczanej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej VIVIO
#carrotcake #ciastomarchewkowe #tahini #wege #healthlydesert #desert

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jajka i cukier ubić na delikatną masę, dodać olej i ponownie krótko wymieszać. Dodać pozostałe składniki i delikatnie zamieszać do uzyskania jednolitej masy. Jeśli przygotowujesz ciasto w termomiksie używaj niskich obrotów maksymalnie o mocy 5, aby ciasto nie straciło puszystości. Masę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm,, wcześniej posmarowaną olejem lub wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 40-45 minut. Po upieczeniu, ciasto ostudź i przekrój na pół.

Krem z tahini

  • 150 g cukru pudru lub zmielonego erytrytolu
  • 250 g sera mascarpone, zamiennie w wersji wegańskiej możesz użyć twardej części z mleka kokosowego,
  • 250 g sera ricotta, zamiennie w wersji wegańskiej możesz użyć tofu
  • 75 g pasty tahini
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek

Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę przy użyciu blendera lub termiomiksa.

Krem podziel na połowę. Jedną część wyłóż na biszkopt, przyłóż drugą częścią ciasta i na wierzch wyłóż drugą część kremu. Do dekoracji możesz użyć granatu lub otartej skórki z pomarańczy.

Smacznego!

Ps. Daj znać czy przepis przypadł Ci do gustu! 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz