
Pełnoziarniste pierogi ruskie przepis
Przepis na pierogi ruskie pełnoziarniste.
Składniki na ok. 20 sztuk (Aby przygotować większą ilość należy użyć zwiększonej proporcjonalnie liczby składników)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki gorącej wody
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
Na farsz:
- 1 kostka świeżego twarogu dobrej jakości
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek wysokiej jakości
- Pieprz i sól do smaku
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej 2 łyżki oliwy i wodę, a potem intensywnie wyrabiamy ciasto (powinno być sprężyste). Owijamy je w ściereczkę i pozostawiamy na ok. 15 minut. Dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy cienko i szklanką wykrawamy kółka.
Farsz:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i ugniatamy. Kiedy ostygną dodajemy do nich twaróg i cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na łyżce oliwy. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie kleimy, formując pierogi. Boki można zagnieść widelcem.
W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy do czasu wypłynięcia.