Pstrąg w sosie jogurtowo-cytrusowym
Pstrąg w sosie jogurtowo-cytrusowym
Składniki:
- 1 mały pstrąg wypatroszony (ok. 200 g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gałązka rozmarynu
- ½ marchewki
- 1 plaster pomarańczy
- 2 plastry cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki miodu naturalnego
- Sól, pieprz świeżo mielony, lub pieprz cytrynowy do smaku
Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy łuski. Marchewkę i seler myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Warzywa podsmażamy na oliwie przez 5 min. Pstrąga oprószamy przyprawami z wszystkich stron, a do środka wkładamy plaster pomarańczy i dwa plastry cytryny oraz gałązkę rozmarynu.
Rybę pieczmy w 220 stopniach przez ok. 30 min.
Jogurt mieszamy z sokiem z pomarańczy i cytryny oraz miodem. Podajemy z usmażonym selerem i marchewką.