Top

Pstrąg w sosie jogurtowo-cytrusowym

Pstrąg w sosie jogurtowo-cytrusowym
Składniki:

  • 1 mały pstrąg wypatroszony (ok. 200 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ marchewki
  • 1 plaster pomarańczy
  • 2 plastry cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu naturalnego
  • Sól, pieprz świeżo mielony, lub pieprz cytrynowy do smaku

Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy łuski. Marchewkę i seler myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Warzywa podsmażamy na oliwie przez 5 min. Pstrąga oprószamy przyprawami z wszystkich stron, a do środka wkładamy plaster pomarańczy i dwa plastry cytryny oraz gałązkę rozmarynu.

Rybę pieczmy w 220 stopniach przez ok. 30 min.

Jogurt mieszamy z sokiem z pomarańczy i cytryny oraz miodem. Podajemy z usmażonym selerem i marchewką.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz