Top

Makowiec świąteczny

Składniki:

  • 1,5 szklanki maku (dwukrotnie zmielonego przez maszynkę do mięsa)
  • 1/2 szklanki ksylitolu, miodu lub innego słodzika
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 5 jajek
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej (lub w proporcji 150 g masła i 100 g oleju kokosowego)
  • 150 g daktyli bez pestek (lub innych suszonych owoców, np. moreli, śliwki, można mieszać lub dodać np. orzechy, skórkę pomarańczową itp.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek zmielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki jaglanej lub innej np. kokosowej

Mak zalewamy wrzątkiem pod przykryciem i  pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dokładnie odcedzamy. Żółtka ucieramy z masłem i ksylitolem na jednolitą masę, a białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia dodajemy do jajecznej masy i delikatnie, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłka i zmielony mak. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (może być tortownica) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 50 minut.

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady min. 70% (Może być np. z nutą pomarańczy, która nada dodatkowo smak)
  • 2 – 3 łyżki mleka

Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i wylewamy gotowa masę na wystudzony makowiec. Można przyozdobić płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz