Deser z tapioki z musem borówkowo-bananowym z nutą mięty. Świetny deser na upalne dni!!!
Tapiokę “poznałam” całkiem niedawno i jeśli chodzi o jej wykorzystanie w kuchni, to u mnie najlepiej sprawdza się w przygotowywaniu deserów, ale o jej właściwościach, pochodzeniu i zastosowaniu pisałam już tutaj.
W tym przepisie bazowałam na podobnym sposobie jej przygotowania w postaci swoistego budyniu i wykorzystałam owoce sezonowe 😉 To prosty i smaczny deser, który możemy urozmaicać i zmieniać za każdym razem, wykorzystując do musu różne owoce 🙂
Składniki:
- 100 g tapioki w kuleczkach,
- 500 g mleka (w wersji wege roślinne lub zwykłe krowie),
- Ziarenka wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego,
- Jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać 2-3 łyżki ksylitolu, również w dużej mierze zależy to od rodzaju owoców użytych do musu 🙂 w tym przypadku borówki i banany są wystarczająco słodkie, (jak dla mnie) więc nic dodawałam cukru do masy z tapioki,
- 3-4 liście mięty
Tapiokę przepłucz kilka razy. Mleko zagotuj, wrzuć tapiokę, dodaj ksylitol i gotuj ok. 20 min. bez przykrycia, ciągle mieszając, do momentu aż perełki tapioki będą przeźroczyste. Przełóż do kubków lub szklanek i pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie zmiksuj borówki (ok.1 szklanki), jednego banana i listki mięty. Banana możesz wcześniej zamrozić wtedy uzyskasz konsystencję lodów 🙂
Na wcześniej wystudzoną masę z tapioki wylej mus borówkowo-bananowy i gotowe!!!
Smacznego!!!
Podzielcie się swoimi pomysłami na desery w upalne dni!!