Zostań w domu i odkryj w sobie pasję do gotowania! Przepisy na moje dania w mijającym tygodniu!!
Czas “przymusowego” siedzenia w domu budzi skrajne emocje, dla jednych to chwila na odpoczynek, nadrobienie zaległości w czytaniu książek czy oglądaniu ulubionych seriali, a dla drugich to męczarnia i ciągłe szukania swojego miejsca w domu pełnym domowników…
Dla mnie ten czas zbytnio nie odbiega od tego, z którym faktycznie miałam do czynienia codziennie, poza tym, że rano muszę ogarnąć z dziećmi szkolne zajęcia, a po południu jednak brakuje mi tej gonitwy na treningi chłopców… Z mężem pracę zdalną wykonujemy już od momentu przeprowadzki do Hiszpanii, więc nie narzekamy, zresztą nasi chłopcy już są więksi i potrafią się zająć sobą i nie wrzeszczą za uchem co pięć minut. Ja natomiast mogę powiedzieć, że ten “wyjątkowy” czas sprzyja odkrywaniu nowej pasji, jaką jest gotowanie i trochę pieczenie 😉 ale jednak wolę gotowanie!!!
W czasie tego tygodnia udało mi się przygotować czekoladowe ciasto z ciecierzycy bez pieczenia, jogurtowe muffinki, spaghetti z bobem w sosie mascarpone i chipsami z wędliny, wegetariańskie placuszki z ciecierzycy i gotowanych ziemniaków z papryką i sosem czosnkowymtortillę z tofu mocno czekoladowy chlebek bananowy!!!Jak na taki okres czasu to chyba nieźle???
Przepisy na wszystkie potrawy znajdziecie poniżej!!!
CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY BEZ PIECZENIA
Składniki:
Ciecierzyca 2 słoiki po 400g,
100 g śliwek suszonych,
100 g daktyli suszonych,
3 czubate łyżki kakao dobrej jakości,
3 łyżki pasty orzechowej smooth,
Czekolada gorzka 80% (200 g)
2-3 łyżki mleka roślinnego lub krowiego
Garść posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
Spód: dowolny, ja dałam sucharki z nasionami, ale sprawdzą się też pokruszone herbatniki z odrobiną masła, lub też możesz nie kombinować i nie dawać nic na spód.
Wykonanie:
Śliwki i daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Czekolady połam na kawałki, rozpuść z niewielką ilością mleka w rondelku, ciągle mieszając. Ciecierzycę dokładnie opłucz z zalewy, przełóż do malaksera. Dodaj pastę orzechową, kakao oraz śliwki i daktyle z kilkoma łyżkami wody, w której się moczyły(tak będzie łatwiej blendować). Zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą, ale nie całą – kilka łyżek pozostaw na wierzch. Całą masę i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowanym spodem. Rozprowadź równomiernie. Resztę czekolady wylej na masę, posyp pokruszonymi orzechami. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Składniki:
170 g jogurtu naturalnego,
4 łyżki ksylitolu,
100 g rozpuszczonego masła, lub 50g masła i 50g oleju kokosowego ,
200 g mąki orkiszowej jasnej (1,5 szklanki),
3 jajka,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
skórka otarta z 1 cytryny,
szczypta soli,
Borówki – opcjonalnie,
Wykonanie:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, sodę, ksylitol i sól. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło/olej kokosowy i skórkę otartą z przelanej wrzątkiem cytryny. Łączymy obie masy, mieszając łyżką tylko do czasu połączenia – nie dłużej (zbyt długo mieszane muffinki robią się gumowate). Przelewamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (12 sztuk), dekorujemy borówkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SPAGHETTI Z BOBEM Z SOSEM MASCARPONE I CHIPSAMI Z WĘDLINY
Składniki:
1 por – biała część,
3-4 pieczarki,
Bób – dwie garści – ja miałam mrożony,
2 łyżki serka mascarpone,
100-200 g wędliny,
Oliwa z oliwek do smażenia,
Makaron Spaghetti – dla dwóch osób,
Sól, pieprz zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Lepszym wyborem będzie makaron razowe lub z pszenicy durum. Pieczarki i pora pokroić i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodać bób, chwilę pozostawić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Międzyczasie pokroić drobno wędlinę i wysmażyć na patelni – chodzi o to, żeby puściła tłuszcz i stała się chrupiąca. Serek roztrzepać trzepaczką w małej miseczce z niewielką ilością wody i soli. Zalać przygotowane warzywa na patelni. Podawać z ugotowanym makaronem na wierzch udekorować chipsami z wędliny.
WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI Z CIECIERZYCY I GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z SOSEM CZOSNKOWYM
Składniki:
200g ciecierzycy ze słoika,
200g ugotowanych ziemniaków – ja miałam z obiadu z dnia poprzedniego,
1 jajko,
1 mała cebulka lub pół dużej,
2 ząbki czosnku,
30 g masła,
⅓ papryki czerwonej,
4-5 łyżek mąki pszennej – ale ja w zasadzie dodałam jej później więcej, do uzyskania odpowiedniej masy do formowania kotlecików,
Przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, czubryca czerwona lub kumin i kolendra (chodzi o podkręcenie smaku).
Bułka tarta do obtaczania,
Oliwa z oliwek (najlepszy tłuszcz do smażenia).
Wykonanie:
Cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na maśle. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub termomiksie i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za rzadka to można dodać mąki lub bułki tartej. Formujemy małe kotleciki i smażymy na oliwie.
Sos czosnkowy:
2 jogurty naturalne greckie,
2 ząbki czosnku,
sól , pieprz
Odrobina soku z cytryny.
W zasadzie w tym przypadku zamiast tradycyjnie kurczaka, którego cena w okresie kwarantanny poszybowała bardzo wysoko, postawiłam na tofu, które możecie kupić w każdym już sklepie i jego zaletą jest to, że ma stosunkowo długi termin przydatności, co w tym okresie jest bardzo ważną sprawą.
Tofu 200g (1 kostkę) zamarynowałam w sosie sojowym z oliwą, papryką słodką, pieprzem i odrobiną papryki chilli. Podsmażyłam na oliwie. Do tego przygotowałam ulubione warzywa i zawinęłam w placek (sprawdzajcie składy).
MOCNO CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY
Składniki:
3 banany bardzo dojrzałe – swoją drogą to dobry czas na chlebki, bo w sklepie mnóstwo dojrzałych bananów, przynajmniej u mnie…
35g masła,
35g oleju kokosowego,
1 jajko,
1,5 szklanki mąki (u mnie owsiana i orkiszowa, wymieszane),
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka sody oczyszczonej, (swoją drogą u nas nie ma też proszku do pieczenia, więc soda się sprawdzi)
2 czubate łyżki kakao,
Szczypta soli,
Gorzka czekolada min. 80% kilka kawałków.
Wykonanie:
Rozpuścić masło i olej kokosowy. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. Połączyć z masłem i jajkiem. Dodać suche składniki poza kakao. Połączyć je, ale nie za długo. Następnie dodać kakao. Przelać do formy i na wierzch dać czekoladę. Można dodać też śliwki suszone lub ulubione orzechy. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut.
Ciekawe co wymyślę na przyszły tydzień!! Jeśli macie jakieś ulubione przepisy podzielcie się nimi w komentarzu!!
A jak zrobicie coś z moich propozycji też dajcie znać!!!
P.S. Jak coś zaglądajcie na moje social – fb i insta, tam dodaję przepisy też na inne pyszności!!! Widzieliście przepis na gryczankę z kaszy niepalonej??