Złoty Napój – co to jest i dlaczego warto go pić?
Mój poranny rytuał to szklanka wody i gimnastyka, a wieczorem kubek mocno rozgrzewającego i uspokajającego Złotego Napoju. Uwielbiam jego ostry, a jednocześnie rozgrzewający smak oraz kiedy aromat przypraw w nim zawartych unosi się w całym domu. Złoty Napój znany również jako “Złote mleko” to indyjski napój, który zdecydowanie warto przemycić do naszego codziennego jadłospisu. Świetnie rozgrzewa w miesiącach jesienno-zimowych, ale również latem zachwyca smakiem i koi organizm. Niektórzy zastępują nim poranną kawę, a inni wyciszają się przed snem.
Jakie przyprawy wchodzą w skład Złotego Napoju?
Głównym składnikiem jest kurkuma (70%) określana mianem “złotego proszku” o cudownej mocy! Pozostałe przyprawy również stanowią trzon fitoterapii i są wykorzystywane w medycynie naturalnej jako naturalne antybiotyki czy substancje przeciwbólowe, należą do nich: imbir (10%), cynamon (10%), goździki (5%) i pieprz czarny (5%).
Tak dobrane przyprawy oprócz walorów smakowych stanowią również ogromną pulę substancji aktywnych potrzebnych w okresie przeziębienia czy grypy w celu wzmocnienia organizmu lub też rekonwalescencji.
Jak przygotować Złoty Napój?
Do jego przygotowania używam mleka roślinnego, np. Owsianego, migdałowego, choć w oryginalnym przepisie jest mleko krowie. Odmierz swoim ulubionym kubkiem lub szklanką porcję mleka lub napoju roślinnego i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę gotowej mieszanki Złoty Napój i dobrze wymieszaj. Przelej do ulubionego kubka. Możesz dosłodzić napój do smaku, słodzidłem (np. Syrop z agawy, syrop klonowy) lub miodem. Pamiętaj, że miód traci swoje właściwości przy 40 stopniach, a kurkumina jest wyjątkowo “tłuszczolubnym” związkiem, stąd można do przygotowanego napoju dodać odrobinę oleju kokosowego lub pasty kokosowej.
Dlaczego warto pić Złoty Napój?
Picie złotego napoju niesie ze sobą masę korzyści, a wszystko dzięki kurkumie. Ta, jako nieliczna z przypraw została dobrze przebadana naukowo i wiemy już, że świetnie działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i oraz przeciwgrzybicznie. W swoim składzie zawiera cenny składnik – kurkuminę i właśnie dzięki niej kurkuma wykazuje prozdrowotne działanie. W listopadzie 2020 w przeprowadzonym przeglądzie, udowodniono, że kurkumina ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne może okazać się cennym wsparciem w szeroko rozumianej profilaktyce zdrowotnej w przebiegu wielu jednostek chorobowych, takich jak:
- cukrzycy typu II i zapobieganiu powikłań cukrzycowych poprzez regulację poziomu glukozy, obniżanie stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. U cukrzyków po 8 tygodniach suplementacji kurkuminą wykazano mniejszą oporność na insulinę i wyższe poziom antyoksydantów;
- chorobach neurodegeneracyjnych (chorobie Alzheimera i Parkinsona), kurkumina może działać ochronnie na komórki nerwowe;
- spowalnianiu procesów starzenia się na skutek hamowania zmian zapalnych, stresu oksydacyjnego, zaburzonych funkcji mitochondriów, uszkodzeń komórek nerwowych;
- wspieraniu układu odpornościowego.
Zawarta w kurkumie kurkumina ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i korzystnie wpływa na procesy poznawcze. Powinna być obowiązkowym składnikiem w diecie osób zmagających się z wahaniami nastroju i złym samopoczuciem ponieważ pozytywnie wpływa na regulację serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia oraz dopaminy odpowiedzialnej za pozytywne emocje. Kurkuma działa również jak silne, popularne leki przeciwbólowe, ponieważ hamuje rozwój stanów zapalnych i niszczy źródło bólu.
Kurkuma, a zakażenie koronawirusem.
Badacze z Uniwersytetu w Cambridge dowiedli, że tzw. związki fotochemiczne wzmacniają odporność organizmu przed koronawirusem SARS-CoV-2. Do najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych i przeciwutleniających należy właśnie kurkuma! Naukowcy wielokrotnie potwierdzali, że włączenie kurkumy do diety wzmacnia odporność, a także wspomaga organizm w walce z poważnymi chorobami, m.in. z nowotworami, aby zwiększyć jej biodostępność należy przyjmować ją z niewielką ilością pieprzu. W gotowej mieszance Złotego Napoju pieprz czarny już jest w składzie!
O kurkumie i jej właściwościach można byłoby pisać bez końca. Jeśli chcesz poczytać więcej o jej właściwościach i korzystnym oddziaływaniu na zdrowie człowieka odsyłam Cię tutaj.
Inne równie cenne składniki Złotego Napoju.
Nie możemy zapominać o innych przyprawach wchodzących w skład Złotego Napoju.
Imbir posiada w swoim składzie aż 160 substancji aktywnych, dzięki którym wykazuje również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Również słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych, wspomaga układ odpornościowy, układ pokarmowy, ma działanie rozgrzewające, przyspiesza metabolizm i ma korzystny wpływ na ukrwienie i dotlenienie mózgu. Wykazuje antybakteryjne działanie przeciwko bakterii Helicobacter pylori.
Obecne w Złotym Napoju goździki mają szerokie zastosowanie w fitoterapii dzięki występującej w nich substancji o nazwie eugenol, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyseptyczne oraz działa silnie przeciwutleniająco. Goździki są również cennym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, witamin: A, C, K.
Cynamon jest bogaty w sole mineralne takie jak: wapń, żelazo i mangan. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Cynamon rozgrzewa, poprawia ukrwienie, łagodzi ból, hamuje stany zapalne, pobudza serce, krążenie, a przy regularnym stosowaniu obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje poziom cukru we krwi.
Dodatek pieprzu czarnego w Złotym Napoju nie jest przypadkowy. Jak już wspomniałam zawarta w pieprzu piperyna zwiększa absorpcję składników odżywczych, w szczególności kurkuminy, której wchłanianie jest o 2000% efektywniejsze.
Od teraz nie musisz kupować wszystkich przypraw i kombinować w domu! Wystarczy, że zakupisz gotową mieszankę Złoty Napój.
Złoty Napój – dawka piękna od wewnątrz!
Złoty Napój to bomba przeciwutleniaczy, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania komórek. Kurkuma w połączeniu z aromatycznym cynamonem tworzy przepyszną broń w walce ze starzejącymi się komórkami. Przeciwutleniacze zawarte w mieszance Złotego Napoju, stanowią barierę przed starzeniem się komórek, chronią komórki skóry przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, wpływając również na urodę i sprawiając, że cera staje się promienna, co zauważyłam również u siebie!
Złoty Napój – przeciwwskazania.
Mimo wielu wspaniałych właściwości leczniczych, obecna w Złotym Napoju kurkuma wzmaga produkcję żółci w organizmie, dlatego osoby z kamicą żółciową i chorobami, w których przepływ żółci jest utrudniony przed spożyciem Złotego Napoju powinny skonsultować to z lekarzem. Kurkuma może też nasilać działanie przyjmowanych leków przeciwzakrzepowych. Niewskazana jest dla kobiet w ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy i przedwczesny poród.
Kubek ciepłego Złotego Napoju to mój wieczorny rytuał, który mnie uspokaja, koi nerwy i wycisza – jest idealny wieczorową porą. Dzięki regularnemu piciu Złotego Napoju zauważyłam również, że lepiej się wysypiam, a rano mam więcej energii!
W ostatnich miesiącach szalejącej pandemii nie chorowałam, a nawet nie miałam kataru, co zazwyczaj przytrafiało mi się w okresie jesienno-zimowym. Zachęcam do wypróbowania tego magicznego napoju, którego korzyści zdrowotne docenili jogini już w starożytnych Indiach.
Skusicie się? A może już próbowaliście? Lubicie takie rozgrzewające napoje zimą?
KUP ZŁOTY NAPÓJ