Top

Woda – jako napój życia, a wody smakowe – jako niebezpieczeństwo wielu chorób cywilizacyjnych.

Temat odpowiedniego nawodnienia organizmu wciąż jest jednym z najczęściej podejmowanych tematów z dziedziny zdrowia i dietetyki.

Woda jak wiadomo to życie, stanowi 60% masy ciała dorosłego człowieka i jej zawartość zmniejsza się wraz z wiekiem. U noworodka woda to ok.75% masy ciała, natomiast u osób starszych zawartość tego związku stanowi jedynie ok.50%.

Woda jest niezbędna do przeprowadzenia większości procesów zachodzących w organizmie, m.in. do prawidłowego przebiegu przemiany materii, regulacji temperatury ciała, transportu składników odżywczych, usuwania produktów przemiany materii i wielu innych.

W okresie lata i uciążliwych upałów jakie mamy w tym roku w Polsce należy szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie, gdyż do utraty wody z organizmu dochodzi bardzo szybko, a do podstawowych objawów zaliczyć trzeba: bóle głowy, ospałość, pogorszenie samopoczucia i koncentracji, zaburzenia apetytu, a także zawroty głowy. Woda jest niezaprzeczalnie istotna w codziennej diecie, dlatego warto zwrócić uwagę na jej jakość.

Jaką wodę wybrać?

Najczęściej spotykanym podziałem wód jest podział na: naturalną wodę źródlaną, naturalną wodę mineralną oraz wodę stołową.

Wody wprowadzone do obrotu handlowego podlegają szczegółowej ocenie pod kątem m.in. mikrobiologicznym. Skład chemiczny wody musi być stały, nie mogą znajdować się w nim substancje chemiczne, natomiast nie wspomina się nic o stężeniu składników mineralnych.

Ogólnie stosuje się podział wód:

  • Wody wysokozmineralizowane – o ogólnej mineralizacji >1500mg/l, np.: Muszynianka, Galicjanka, Staropolanka, Muszyna Zdrój;
  • Wody średniozmineralizowane – o średniej mineralizacji 500-1500mg/l, np.: Kinga Pienińska, Nałęczowianka, Cisowianka;
  • Wody niskozmineralizowane – o ogólnej mineralizacji nie większej niż 500mg/l, np.: Kropla Beskidu, Arctic Plus:
  • Wody bardzo niskozmineralizowane < 50mg/l – niedostępne w Polsce.

 

W przypadku wyboru z w/w wód butelkowych (najlepiej wybierać, te w szklanej butelce) do codziennego stosowania najlepiej nadają się wody średniozmineralizowane. Wody wysokozmineralizowane mogą być wykorzystane jako element suplementacji określonych składników mineralnych, takich jak wapń czy magnez.

Często też pojawia się pytanie o gazowane i niegazowane wody, które z nich są lepszym wyborem? W tym przypadku należy kierować się przede wszystkim preferencjami, do jedynej grupy osób dla której nie wskazane są gazowane wody, są osoby z problemami gastrycznymi, gdzie mogą nasilać objawy wzdęć.

Niebezpieczne wody smakowe!!!

Popularne wśród dzieci stały się aromatyzowane wody smakowe. Można je nabyć w każdym sklepie, a ich “owocowy” smak wpisuje się szczególnie w preferencje dzieci. Kolejnym walorem wpływającym na wybór właśnie wód smakowych jest niepozorny wygląd napoju i butelki, przypominający wodę mineralną, niestety to celowy i trzeba przyznać udany zabieg producentów wód.

Czy woda smakowa to dobry wybór?

Faktycznie bazą wód smakowych stanowią wody źródlane, lecz zawartość minerałów jest mniejsza niż 300mg/l, ale wody smakowe, to przede wszystkim znaczne ilości cukru – w przeliczeniu ok. 4 łyżek stołowych w butelce o pojemności 330ml.

Słodki smak może uzależnić poprzez dostarczanie krótkotrwałej przyjemności, a chęć spożycia kolejnego produktu o słodkim smaku może wywołać nawet złość, zwłaszcza wśród dzieci.

Wody smakowe, aromatyzowane nie zawierają odżywczych składników pokarmowych, oprócz węglowodanów. Dostarczenie ich w dużej ilości oprócz syntezy tkanki tłuszczowej prowadzi również do leptynooporności i insulinooporności. Ponadto wody smakowe dostarczają nadmiernej ilości energii oraz często stają się przyczyną próchnicy u dzieci.

wody smakowe, zdrowie dziecka, zdrowa dieta

Do najczęściej stosowanych substancji słodzących, które można znaleźć w wodach smakowych należą: syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki, wśród nich: aspartam, acesulfam K, sukraloza. WHO dopuściło je do stosowania w tych napojach, jednak ich spożywanie w nadmiarze może powodować wiele niekorzystnych zmian w organizmie, a wręcz mogą wykazywać działanie kancerogenne i mutagenne.

Do innych substancji wchodzących w skład smakowych wód należy regulator kwasowości (E330), który ma za zadanie regulować kwasowość produktu, zatem dodawanie go, ma na celu ingerencję w smak. Substancje konserwujące mają je chronić przed zepsuciem, z drugiej strony jednak obecne w nich cukry sprzyjają namnażaniu się bakterii i w porównaniu do innych wód butelkowych, to one wykazują większe zagrożenie bakteriologiczne.

Podawanie dzieciom takich wód-napojów kształtuje u nich złe nawyki żywieniowe już od najmłodszego, co może skutkować w przyszłości otyłością i chorobami metabolicznymi.

Zaleca się wybierać wody mineralne o wysokiej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych minerałów, a w połączeniu z optymalnym żywieniem wpłynie korzystnie na stan ich odżywienia oraz nawodnienia szczególnie w upalne dni.

Świetnym rozwiązaniem mogą okazać się świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, dorzucone do wody, które zachęcą dziecko do jej wypicia.

Dodaj komentarz