Top

WYZWANIE MARCOWE nr 1: Dania wegetariańskie przepisy. PESTO Z JARMUŻU

Dania wegetariańskie, proste przepisy wegetariańskie

W ramach WYZWAŃ MARCOWYCH pokażę Wam jak przygotować smaczne pasty, smarowidła i pesto. W tym artykule , którym rozpoczynamy cykl znajdziecie propozycję na wegetariańskie pesto z jarmużu.

Pasty to ciekawa alternatywa dla każdego, kto na co dzień nie jada mięsa. Ale nie tylko. Nie trzeba być wegetarianinem, by zdecydować się je spróbować. Powodów jest wiele, a na głównym miejscu stoi zdrowie, naturalne produkty, z których się je przygotowuje i wspaniały smak. 

 

Pasty i smarowidła – dlaczego wegetariańskie? I czy jestem wegetarianką?

Nie, nie jestem wegetarianką, ale chętnie sięgam po wegetariańskie pasty i smarowidła. Dlaczego? Myślę, że z podobnego powodu jak wiele innych osób: w obecnych czasach jakość wędlin pozostawia wiele do życzenia. Często, kupując je w sklepie, nie jesteśmy zadowoleni z ich smaku, wyglądu itp. Oczywiście, wyjątkiem są osoby, które mają swoich sprawdzonych dostawców, lub sami przygotowuję wędliny i mięsa. Ale nie każdy może sobie na to pozwolić. Wtedy alternatywą mogą być pasty kanapkowe, bo idealnie sprawdzą się zamiast wędliny, a, ponadto, kiedy przygotowujemy je sami to najlepiej wiemy co w nich jest. W ten sposób łączymy zdrowe z pysznym 🙂

 

 

Pasty, oprócz tego, że są smaczne, to zapewniają też wiele właściwości odżywczych.
Tym razem pod lupę wezmę jarmuż i przygotuję pesto.

Główny bohater: jarmuż. Właściwości i zastosowanie

Jarmuż należy do rodziny kapustnych, ale ciekawostką jest fakt, że nie wytwarza charakterystycznej dla kapusty głowy, ale jego liście są postrzępione, od koloru ciemnozielonego do nawet fioletowego. Może osiągać nawet ok. 2 metrów wysokości. Można go kupić także zapakowanego w folię, ale zdecydowanie polecam w „świeżej” postaci.

Jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat tego warzywa – odsyłam Was do wpisu: jarmużowe przepisy.

Jarmuż to też dobry składnik do koktajli, o czym wspominałam przy okazji TYGODNIA KOKTAJLI. Sprawdź tutaj.

 

Właściwości jarmużu

Jarmuż to cenne warzywo. Czym się charakteryzuje? Oto jego najważniejsze cechy:

  • jest bogatym źródłem witamin C, B, E, PP i K
  • zawiera bardzo dobrze przyswajalne wapń i żelazo
  • zawiera duże ilości błonnika,dzięki czemu zapewnia uczucie sytości i reguluje przemianę materii
  • obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie raka jelita grubego, płuc, prostaty i raka piersi
  • jest doskonałym źródłem potasu, sodu, miedzi i manganu, regulujących pracę mięśni w tym serca
  • zawiera kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy
  • zawiera flawonoidy, antocyjany, sulforafan – wykazując silne właściwości przeciwutelniające i antynowotworowe
  • normuje poziom cukru we krwi przez co wpływa na utrzymanie odpowiedniej wagi
  • dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy i dużej dawki witamin antyoksydacyjnych (C, E) opóźnia procesy starzenia, wygładza zmarszczki
  • wspomaga odporność

Jarmuż posiada wiele, unikalnych właściwości. Z uwagi właśnie na nie warto włączyć go do swojego menu. Oto najważniejsze z nich. 

Jarmuż w walce z nowotworami

Obecne w jarmużu glukozynolany mogą mieć istotny wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów: jelita grubego, płuc, prostaty, piersi i żołądka Podobnie jak inne warzywa ciemnozielone i ciemnopomarańczowe, jarmuż wykazuje silne działanie antynowotworowe i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, nawet u byłych palaczy.
Zawiera sulforafan, który powstaje w wyniku hydrolizy glukozynolanów i jest silnym przeciwutleniaczem. Wskazuje się, że może on chronić m.in. przed rakiem gruczołu krokowego, płuc i jelita grubego. Zawiera też indole, dzięki czemu reguluje poziom aktywnych estrogenów i może zapobiegać rakowi piersi u kobiet.

Jarmuż zawiera też karotenoidy – luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu, które również wykazują silne działanie przeciwoksydacyjne i tym samym mogą zapobiegać rozwojowi raka jamy ustnej, krtani, przełyku, żołądka i pęcherza moczowego. Jarmuż to także duża dawka chlorofilu – barwnika, który wykazuje silne działanie oczyszczające i wzmacniające.

Dla zdrowych kości

Jarmuż to źródło dobrze przyswajalnego wapnia, magnezu oraz – istotnej w gospodarce wapniem – witaminy K. Szklanka jarmużu to już 1000% dziennego jej zapotrzebowania. Przyczynia się to do zdrowia kości, poprzez poprawę ich gęstości.

Dla serca

Występujące w jarmużu naturalne utleniacze są korzystne dla zdrowia serca, a potas i magnez regulują ciśnienie. Z kolei wapń odgrywa istotną rolę w pompowaniu krwi do wszystkich komórek organizmu. Dzięki sporej ilości błonnika jarmuż wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Jarmuż to też duża dawka witaminy C. Po papryce i natce pietruszki zawiera jej najwięcej z warzyw. Dzięki temu wzmacnia naczynia krwionośne, przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

Ochrona przed wrzodami

Obecny w jarmużu sulforafan niszczy bakterie Helicobakter pyroli, tym samym obniżając ryzyko pojawienia się wrzodów żołądka i ochrania jego błonę śluzową.

Dla wzroku

Jarmuż zawiera luteinę, beta-karoten i zeaksantynę – tym samym zmniejszając ryzyko pojawienia się takich chorób jak zaćma, kurza ślepota i innych chorób, związanych ze wzrokiem.

Inne właściwości jarmużu:

  • wzmacnia odporność
  • zwalcza wolne rodniki
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • reguluje miesiączkę
  • wspomaga leczenie alergii i astmy
  • wzmacnia nerki i wątrobę
  • wzmacnia układ nerwowy – ma działanie neuroprotekcyjne
  • zapobiega procesom starzenia się skóry
  • wpływa na pigmentację skóry i jej wygląd

Jarmuż – jak go przygotowywać? Na co uważać?

Najlepszą forma obróbki dla warzyw jest gotowanie na parze. Wówczas zachowujemy najwięcej dobroczynnych właściwości. Warto zwracać na to uwagę, ponieważ niektóre osoby decydują się np. jeść go na surowo, co może jednak powodować wzdęcia i problemy trawienne. Pamiętajmy, że już krótka obróbka termiczna chroni przed tymi dolegliwościami.

Z jarmużu powinny zrezygnować osoby, zmagające się z chorobą tarczycy, ponieważ działa wolotwórczo. Takie osoby muszą więc, niestety, unikać takich warzyw jak jarmuż, brokuł itp.

Przygotowanie pesto z jarmużu. O czym pamiętać?

Przed przystąpieniem do przygotowywania pesto warto kupić dobrej jakości jarmuż. Koniecznie pamiętajmy też o liściach rzodkiewki, które nadadzą potrawie pikantnego smaku. Można je ewentualnie zamienić na rukolę.

Pamiętajcie też o namoczeniu ziaren słonecznika. Jest to zdrowsze niż prażenie, ponieważ pomaga pozbyć się kwasu fitynowego, który wpływa niekorzystnie na dostępność żelaza i wchłanianie go z jedzenia. Dotyczy to zwłaszcza kobiet, które, m.in. poprzez cykl miesiączkowy, są narażone na znaczne utraty żelaza. Jedzenie namoczonych ziaren słonecznika może temu przeciwdziałać.

A przepis na pesto znajdziecie poniżej:

 

 

A tutaj dokładna relacja jak przygotować pesto:

 

 

Tak przygotowane, świeże pesto ma piękny zapach i dobrze komponuje się z serami, np. fetą, lub mozarellą. Idealnie sprawdzi się też w daniu z kurczakiem i makaronem.

 

 

 

Na zdjęciu poniżej propozycja podania go w ten sposób.

 

 

Polecam Wam przygotowanie pesto. Jest smaczne, zdrowe i z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem w Waszej kuchni. Napiszcie w komentarzu jak Wam smakowało 🙂

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz