Top

Uszka z grzybami z mąki gryczanej

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 1 łyżka oleju dobrej jakości lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • ½ szklanki letniej wody
  • Sól do smaku

Na stolnicę przesypujemy wszystkie sypkie składniki i robimy wgłębienie na pozostałe składniki, z wyjątkiem wody. Zagniatamy ciasto, a w zależności od konsystencji dodajemy wody, aż do momentu dopóki ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka o wielkości jakiej chcemy mieć uszka.

Farsz

  • Grzyby, które wcześniej zostały ugotowane
  • 0,5 kg kapusty kiszonej (UWAGA: Nie kwaszonej! Najlepsza jest kapusta własnej produkcji)
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka do smaku

Wcześniej ugotowane do barszczu grzyby, kiszoną kapustę oraz cebulę siekamy drobno na stolnicy. Następnie dusimy na małym ogniu z czosnkiem i oliwą z oliwek i przyprawiamy. Farsz ma być dość sypki.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz