Uszka z grzybami z mąki gryczanej
Ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 1 łyżka oleju dobrej jakości lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- ½ szklanki letniej wody
- Sól do smaku
Na stolnicę przesypujemy wszystkie sypkie składniki i robimy wgłębienie na pozostałe składniki, z wyjątkiem wody. Zagniatamy ciasto, a w zależności od konsystencji dodajemy wody, aż do momentu dopóki ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka o wielkości jakiej chcemy mieć uszka.
Farsz
- Grzyby, które wcześniej zostały ugotowane
- 0,5 kg kapusty kiszonej (UWAGA: Nie kwaszonej! Najlepsza jest kapusta własnej produkcji)
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Wcześniej ugotowane do barszczu grzyby, kiszoną kapustę oraz cebulę siekamy drobno na stolnicy. Następnie dusimy na małym ogniu z czosnkiem i oliwą z oliwek i przyprawiamy. Farsz ma być dość sypki.