Top

Świąteczne pierniczki miodowe

Składniki:

  • 200 g płynnego miodu
  • 200 g mąki ryżowej
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki łaczymy ze sobą w misce. Najpierw mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma. Ugniatamy, aż do momentu połączenia się dokładnie składników i utworzenia jednorodnego ciasta. Tak powstałe ciasto, wykładamy na folię aluminiową, a następnie lekko rozpłaszczamy, aby lepiej się schłodziło.

Rozpłaszczony kawałek ciasta owijamy dokładnie folią. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po schłodzeniu, ciasto małymi partiami rozwałkowujemy na stolnicy (na wysokość około 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 10 minut w 170 stopniach bez termoobiegu, w funkcji pieczenia góra – dół. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku z kilkoma plasterkami jabłka. Dzięki temu pierniczki zrobią się miękkie, a na dodatek aromatyczne.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz