WYZWANIE MARCOWE nr 2: Kuchnia wegetariańska i przepis na smarowidło sezamowe!
Smarowidło sezamowe idealnie sprawdzi się, jako dodatek do naleśników, różnego rodzaju deserów i placuszków. To duża dawka energii na cały dzień. A co w sobie zawiera?
W marcu poświęcam dużo uwagi zdrowym pastom i smarowidłom, które można szybko przygotować w domu. Podaję Wam przepisy wegetariańskie i zachęcam do wykorzystywania ich w swojej kuchni, bo to dobra zabawa i sposób na włączenie smacznych i odżywczych produktów do codziennej diety. Dołączcie do mojego wyzwania marcowego (tutaj).
W roli głównej: sezam
Sezam pochodzi z Azji. Był znany od bardzo dawna, także w zakresie właściwości prozdrowotnych.
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł steroli roślinnych – fitosteroli. Zawiera ich najwięcej ze wszystkich nasion. Są one znane głównie z korzystnego działania na poziom tzw. “złego cholesterolu”, poprzez obniżanie go i zapobieganie tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Fitosterole zmniejszają też prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty. Z kolei korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wywiera obecna w nim sezamolina, która dodatkowo obniża ciśnienie i zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Sezam to również bogactwo wapnia, który jest niezbędny nie tylko dla kości, ale również do prawidłowej pracy serca i procesu krzepnięcia krwi. Co ciekawe w 100 g sezamu znajduje się aż 957 mg wapnia, co stanowi niemal dzienną dawkę zapotrzebowania dla kobiet. Dla porównania – szklanka mleka zawiera 300 mg tego pierwiastka.
Wśród pozostałych składników mineralnych, które znajdują się w sezamie, warto wymienić: fosfor, żelazo, magnez, cynk, mangan i miedź.
Nasiona sezamu są dobrym źródłem białka, stanowiącego 20% ich składu. Z tego względu mają zastosowanie w diecie wegetariańskiej. Można posypać nimi sałatkę, gotowane warzywa, makaron lub słodkie przekąski.
Co ciekawe w medycynie naturalnej, sezam jest stosowany, jako lek na uporczywy kaszel, a na jego bazie (z dodatkiem kilku innych produktów) można zrobić wykrztuśny syrop – mieszaninę. Wystarczy do 250 ml wody dodać 15 g ziaren sezamu, 1 łyżkę siemienia lnianego, szczyptę soli i trochę miodu (ok. 1 łyżeczki). Taką mieszankę należy wypijać codziennie, by pozbyć się uciążliwego kaszlu.
Sezam ma niski indeks glikemiczny, ale jest bardzo kaloryczny (Co wynika z dużej ilości kwasów nienasyconych). 1 łyżeczka sezamu to aż 52 kcal, a 100 g to już ponad 500 kcal.
Co istotne, sezam należy, obok orzechów, do silnych alergenów, dlatego należy uważać z dodawaniem go do diety. Co więcej, obok orzeszków ziemnych, należy do tych produktów, które mogą powodować wstrząs anafilaktyczny.
Dlaczego sezam jest często wykorzystywany w przepisach wegetariańskich i wegańskich?
Sezam zawiera dużą ilość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Jest to ok. 20% w 100 g. Dla weganów i wegetarian jest to, więc, dobre źródło białka.
Warto mieć na uwadze, że prażenie sezamu powoduje, podobnie jak prażenie np. orzechów, obniżenie wartości odżywczych. Należy o tym pamiętać i decydować się raczej na jedzenie sezamu w surowej postaci, np. posypując nim potrawy. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z podprażania, warto pamiętać, by nie był to długotrwały proces.
Smarowidło sezamowe
Przepis na smarowidło znajduje się poniżej. Przed rozpoczęciem przygotowywania smarowidła warto przygotować sobie wszystkie składniki. Pamiętajmy też o słoiczku, w którym możemy przechowywać gotową pastę.
A tutaj relacja jak przygotować smarowidło krok po kroku. I kilka uwag o dobroczynnym działaniu sezamu:
Oglądaj te i inne moje relacje na kanale na You Tube.
A tak wygląda gotowe smarowidło:
Zachęcam Was do przygotowania domowej pasty sezamowej. Jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników i placuszków. Kiedy pierwszy raz ją przygotujecie napewno przypadnie do gustu domownikom 🙂
A poniżej przepis na naleśniki z pastą.
Naleśniki z pastą sezamową
Składniki:
- 15 ml oleju kokosowego
- 250 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
Do podania:
- Pasta sezamowa
Wszystkie, podane składniki wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną.
Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać z pastą sezamową.
Naleśniki w tej wersji nie są mocno słodkie. Osoby, które lubią bardziej słodkie mogą zdecydować się na dosłodzenie, np. ksylitolem. Osobiście nie polecam tego, jednak, jeśli chcecie zrobić naleśniki z pastą sezamową, ponieważ ona jest słodka, co równoważy smak.
Polecam Wam przepis na naleśniki z pastą sezamową. Mam nadzieję, że będą smakowały i Wam i Waszym domownikom. Zostawcie komentarz 🙂
P.S. Pastę sezamową można też podawać z chlebkami orkiszowymi i np. bananami, jak na zdjęciu poniżej 🙂