Sałatka jarzynowa bez gotowania, w wersji dla wegan
Składniki:
- 5 – 6 ziemniaków
- 6 – 7 średnich marchewek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 6 ogórków kiszonych
- 1 por
- 1 mały seler (uwaga alergicy – można go ominąć)
- 1 pietruszka (korzeń)
- Garść natki pietruszki (opcjonalnie)
Do sałatki w wersji wege można przygotować majonez z kalafiora
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
- 12 łyżek oleju dobrej jakości
- Sól, pieprz do smaku
Kalafior gotujemy do miękkości, wystudzić. Następnie blendujemy z olejem, musztardą oraz przyprawami na bardzo gładką masę. Można przechowywać w lodówce 2 – 3 dni, gdzie sprawdzi się jako pyszny dodatek do innych świątecznych potraw. Porcja z 1 kalafiora to ok. 0,5 l majonezu.
Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki upieczmy w mundurkach w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy i sparzamy wrzątkiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą, dodając majonez i przyprawy.