Top

Sałatka jarzynowa bez gotowania, w wersji dla wegan

Składniki:

  • 5 – 6 ziemniaków
  • 6 – 7 średnich marchewek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 por
  • 1 mały seler (uwaga alergicy – można go ominąć)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Garść natki pietruszki (opcjonalnie)

Do sałatki w wersji wege można przygotować majonez z kalafiora

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki musztardy np. sarepskiej
  • 12 łyżek oleju dobrej jakości
  • Sól, pieprz do smaku

Kalafior gotujemy do miękkości, wystudzić. Następnie blendujemy z olejem, musztardą oraz przyprawami na bardzo gładką masę. Można przechowywać w lodówce 2 – 3 dni, gdzie sprawdzi się jako pyszny dodatek do innych świątecznych potraw. Porcja z 1 kalafiora to ok. 0,5 l majonezu.

Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ziemniaki upieczmy w mundurkach w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy i sparzamy wrzątkiem. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą, dodając majonez i przyprawy.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz