Top
Kornelia zapytał 3 lata temu

Witam,
jakie produkty polecane są i dlaczego kobietom w pierwszym okresie po urodzeniu dziecka?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

1 odpowiedzi
Sylwia Witek Personel odpowiedział 3 lata temu

Witam,
poniżej odpowiedź na Pani pytanie 🙂
Najlepsza dieta dla matki karmiącej to po prostu najlepsza dieta, jaką człowiek może zastosować. Właściwie dobrane składniki pożywienia w tym szczególnym okresie są istotne nie tylko dla rozwoju dziecka, ale także pozwalają zachować
zdrowie matce. Dieta zdrowa dla matki karmiącej to dieta zróżnicowana, zrównoważona i naturalna. Powinna ona zawierać
składniki z różnych grup produktów i nie wykluczać żadnej z nich. Nawet przy alergii lub nietolerancji żywieniowej
warto, by dieta była urozmaicona (zmieniająca się w zależności od posiłku, dnia, pory roku itd.), dzięki temu może ona pomóc zmniejszyć reakcje spowodowane powtarzającym się spożyciem dużej ilości danego produktu.
Nie należy również zapominać, ze w okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie na większość składników odżywczych. W szczególności należy zwrócić uwagę na: podaż energii, białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3,
witaminy D i C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Nie można również zapomnieć o odpowiednim poziomie nawodnienia organizmu.
Białko
Spożycie białka nie ma wpływu na jego zawartość w mleku kobiecym. Jego podaż w diecie należy zwiększyć o ok. 20 g/dobę w porównaniu do zapotrzebowania w okresie ciąży. Jego najlepszym źródłem w diecie jest: nabiał (mleko, jogurty naturalne, kefir, maślanka, ser biały), kurczak, indyk, cielęcina, ryby, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja). Te ostatnie mogą jednak okazać się przyczyną występowania u naszego maleństwa wzdęć lub kolki, dlatego też należy je spożywać z umiarem i obserwować jak po ich spożyciu zachowuje się dziecko.

Węglowodany:
W okresie karmienia piersią głównym źródłem energii powinny być węglowodany, w związku z tym nie należy ich eliminować ze swojego jadłospisu. Zalecane się spożywanie węglowodanów złożonych, których źródłem jest: chleb żytni, razowy, grahamki, bułeczki z ziarnami, ryż brązowy, makarony razowe, kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana), płatki owsiane. Należy unikać słodyczy, będących źródłem cukrów prostych.
Zalecane źródła tłuszczy i kwasów omega-3, to:
• oleje roślinne (lniany, sojowy, rzepakowy)
• orzechy (głównie włoskie)
• ryby (zaleca się spożywanie 2-3 porcji tygodniowo: śledź,makrela, dorsz, flądra, halibut)
Należy jednak zachować ostrożność w spożywaniu ryb morskich ze względu na ryzyko zakażenia ich metalami ciężkimi.
Żelazo – czerwone mięso, zielone warzywa (szpinak, boćwina, groszek zielony), pieczywo razowe (chleb żytni razowy, pumpernikiel), kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, jęczmienna),
orzechy (głównie pistacje), owoce suszone (morele, figi, rodzynki), nasiona (pestki dyni, słonecznika, sezam)
Kwas foliowy – zielone warzywa, kalafior, ziemniaki.
Witamina C – owoce i warzywa (porzeczki, cytrusy, truskawki,papryka, natka pietruszki).
Witamina D – tłuste ryby morskie (makrela, śledź, węgorz), jaja oraz ekspozycja na światło słoneczne.
Witaminy z grupy B – pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory mleczne, mięso.

Nie zaleca się diety eliminacyjnej w celu zapobiegania wystąpieniu alergii u dziecka ani kobietom ciężarnym, ani karmiącym
piersią. Należy pamiętać, że do mleka matki przenika smak i zapach spożywanych przez nią posiłków, przez
co dziecko ma szansę je poznać i przygotować się w ten sposób do rozszerzania diety w II półroczu.
Należy pamiętać, iż najistotniejsze jest uważne obserwowanie dziecka jeżeli po jakimś produkcie spożytym
przez matkę występuje niepokój, kolka jelitowa, wysypka, to należy go chwilowo wyeliminować z diety matki. Do produktów najczęściej alergizujących należą: jaja, kakao, czekolada, truskawki, orzechy, soja, owoce cytrusowe. 

Pozdrawiam,
Sylwia Witek

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress