Top

Przepisy i porady na Święta Wielkanocne

Wielkanoc według mnie należy do naprawdę zdrowych i pysznych Świąt i jeśli zachowasz umiar i nie dasz się wciągnąć w wir obżarstwa, to będą udane i pyszne Święta.

   Przygotowałam dla Ciebie kilka porad jak się nie dać świątecznemu obżarstwu.

Parę rad i pomysłów na ten czas:

    Przed głównym posiłkiem wypij szklankę wody z sokiem z cytryny (i łyżką octu jabłkowego – opcjonalnie, ocet dodatkowo zadba o Twoje pH w żołądku). Warto zadbać o to, żeby soki żołądkowe (w tym pH) były zwarte i gotowe – pobudzenie ich wydzielania pomoże Ci przetrwać święta, przez co nie nabawisz się przykrych dolegliwości przy rozsądnym konsumowaniu. Pij wodę zaraz po przebudzeniu – zresztą tak, jak to robimy na co dzień.

    Zrób przynajmniej jeden “zdrowy” placek, mazurek, czy babkę wielkanocną – bez cukru, bez mąki i bez “palmy” czy “kasi”, choć z tą babką może być trudno 😛

Propaguj. Możesz zainspirować się moim przepisem na mazurek jest mega szybki i bardzo smaczny. Kiedyś browni z buraka było dziwactwem – teraz nie dziwi nas te zrobione z fasoli, marchewki czy właśnie – buraka i kaszy jaglanej. Bez margaryny roślinnej, ale z olejem kokosowym, bez mąki – ale z kaszą czy nawet otrębami owsianymi; Bez cukru, ale z owocami suszonymi, daktylami i masłem orzechowym.

      Nie objadaj się i zachowaj umiar!!!

Ciężko jest nie jeść, kiedy chcemy spróbować wszystkiego “po trochu”. Zrezygnuj na wejściu z zapychaczy – nie jedz chleba, ziemniaków (nie, żeby były niezdrowe!), makaronu czy ryżu – chyba, że jesteś biegaczem i planujesz w święta zawody sportowe.

       Próbuj tego, co jest naprawdę świątecznym jedzeniem i delektuj się nim.

Jeśli chcesz próbować – próbuj wszystkiego po trochu, a zwłaszcza potrawy świąteczne, których nie ma na co dzień. Dobrą radą jest ograniczyć te potrawy, które jesz na co dzień i nie są niczym wyjątkowym, szkoda ładować kalorie chlebem lub ziemniakami.

      Zrób przerwę i odejdź od stołu.

Zanim zejdą się kolejni goście i na stole pojawią się kolejne ciacha, zrób sobie przerwę. Fajnie byłoby, gdyby się nawet przejść, ruszyć na świeżym powietrzu.

      Każdy kawałek ciasta smakuj i jedz w spokoju.

Rozmawiaj, pij herbatę i jeśli tak na prawdę nie masz ochoty na mazurka cioci – to po prostu go nie jedz.Nie próbuj dlatego, bo jest i dlatego, bo jedzą inni czy babci się nie odmawia.

     Pobiegaj, ale to dla niektórych “level hard” 🙂

To dodatek ekstra dla aktywnych, ale polecam chociażby spacer wszystkim innym. Poćwicz sobie tego dnia. Będzie Ci lepiej na duszy i na żołądku 🙂

      Ostatnia i chyba najważniejsza rada – nie miej wyrzutów sumienia!!!

Najgorsze, co możesz zrobić to zjeść z bólem serca i mieć wyrzuty, że zjadłeś za dużo.
A teraz mam dla Ciebie propozycje na zdrowsze wypieki: mazurek daktylowy, muffiny ze szpinakiem i mega tarta z masłem orzechowym!!

      Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie, to moja zdrowa propozycja na ciasto na wielkanocny stół. dla Ciasto powstało z połączenia zmielonych płatków owsianych i orzechów włoskich. Jego wierzch to warstwa powideł z żurawiny, która przełamuje słodkich smak powidła daktylowego. Wierzchnią warstwę stanowi gorzka czekolada. Zaletą tego mazurka będzie również krótki czas jego przygotowania.

SKŁADNIKI:
ORZECHOWO-OWSIANY SPÓD:
200g płatków owsianych,
150g orzechów włoskich,
80g masła (lub 40g masła + 40g oleju kokosowego virgin)
75g ksylitolu lub innego cukru,
50g mąki kokosowej,
1 jajko,

mazurek, mazurek daktylowy, dieta, zdrowe słodkości

POWIDŁO DAKTYLOWE:
300g daktyli,
125 gorącej wody,

POLEWA:
100g gorzkiej czekolady,
1 łyżka mleka roślinnego,
Kilka połówek orzechów włoskich.

Wykonanie:
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, ostudzić, płatki owsiane rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne kawałki (nie na mąkę). Orzechy również rozdrobnić w malakserze. Płatki, orzechy, ksylitol przełożyć do miski, dodać mąkę, kawałki zimnego masła (bądź oleju kokosowego z masłem) oraz jajko, składniki dokładnie posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blachę lub wyścieloną papierem do pieczenia.
Ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto piec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, moczyć min.15 minut. Daktyle wraz z niewielką ilością wody zblendować na gęsty mus.

mazurek, dieta, dieta bez diety, zdrowe święta

Na ostudzony spód wyłożyć najpierw rozprowadzić dżem z żurawiny BIO lub inny kwaśne powidło, a kolejno powidło daktylowe, wyrównać. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu, a następnie delikatnie rozsmarować na wierzchu daktylowej warstwy. Na czekoladzie w odstępach od siebie ułożyć połówki orzechów włoskich i gotowe.

Muffiny na świąteczne śniadanie

Muffiny inaczej, na słono, z serem żółtym i warzywami to moja propozycja na świąteczne wielkanocne śniadanie.Jeżeli akurat nie macie tych warzyw, co podane są w przepisie spokojnie możecie zastąpić je innymi, a tą propozycją również zaskoczyć znajomych na prywatce.Muffiny można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, aby odmrozić, wystarczy wyjąć i zostawić je w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub całą noc.

SKŁADNIKI:

2 jajka,
150 ml mleka krowiego,
75 g masła, rozpuszczonego,
150 g sera żółtego, startego
75 g szpinaku baby, posiekanego,
260 g mąki pszennej,
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ czerwonej papryki, pokrojonej w małą kostkę,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
½ łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej,
sól i pieprz do smaku,
100g chudej szynki,

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180C. Wyłożyć foremkę na muffiny papilotkami lub posmarować tłuszczem. W dużej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko oraz rozpuszczone masło. Dodać starty ser żółty, pokrojony szpinak, szynkę oraz paprykę, wymieszać razem. Na koniec dodać mąkę, paprykę, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć równomiernie masę do przygotowanej wcześniej blaszki, można posypać z wierzchu startym serem mozzarella. Piec w piekarniku przez 20-25 minut, na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg.

mufiny, święta, dieta, zdrowie

Po upieczeniu odczekać 5-10 minut aż muffiny lekko przestygną, można podawać na ciepło. Muffiny można zamrażać po całkowitym wystudzeniu, aby odmrozić, wystarczy wyjąć i zostawić je w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub całą noc.

mufiny, zdrowie, dieta, święta

Fajną, szybką i łatwą w przygotowaniu okazuje się być tarta z masłem orzechowym i mascarpone.

SPÓD:
SKŁADNIKI:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g mąki chlebowej,
50g oleju kokosowego virgin,
15g masła orzechowego,
20g ksylitolu,
1 jajko.

KREM:
100g masła orzechowego,
250g serka mascarpone,
2 łyżki ksylitolu,

Wykonanie:
Dokładnie zagnieć ciasto, wyłóż nim blaszkę do tarty i włóż do lodówki, najlepiej na 1h. Następnie piecz ciasto w 180 stopniach z termoobiegiem przez 25 min. Poczekaj aż ciasto zupełnie ostygnie i przygotuj krem.
Ubij mikserem masło z mascarpone i ksylitolem na puszystą masę. Wyłóż nią spód. Do dekoracji możesz użyć roztopionej w kąpieli wodnej 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i ulubionych orzechów.

Zamiast tradycyjnego serniczka 😉 polecam Ci spróbować jagielnik, którym możesz zaskoczyć swoich bliskich, a przepis znajdziesz tutaj!!!

Pamiętaj również o jajkach i chrzanie, bo to podstawa tych Świąt, a poniżej kilka propozycji na jajka!!! 🙂

dieta, jajka, święta, zdrowie

Wesołego Alleluja!!!

Brak komentarzy

Dodaj komentarz