Pasztet z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok 700g)
- 1 szklanka lekko zmielonych płatków jaglanych
- 1/2 szklanki otrębów gryczanych
- 3 duże jajka
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki curry
Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach i lekko posypujemy odrobiną soli. Cebulę kroimy w kostkę i wyciskamy do niej przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Startą cukinię (którą wcześniej lekko osoliliśmy) odsączamy z nadmiaru wody. Można to zrobić wyciskając ją w rękach, ale warto pamiętać, by pozostawić troszkę płynu i nie wycisnąć cukinii „na wiór”. Do cukinii dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rękami do chwili dokładnego połączenia całości. Przekładamy do keksówki, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w 190 stopniach przez około 50 – 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA: Masę przed włożeniem do keksówki najlepiej spróbować i doprawić do smaku. Po upieczeniu pasztet przechowujemy w lodówce, owinięty w folię aluminiową. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako dodatek.