Top

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (ok 700g)
  • 1 szklanka lekko zmielonych płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki otrębów gryczanych
  • 3 duże jajka
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki curry

Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach i lekko posypujemy odrobiną soli. Cebulę kroimy w kostkę i wyciskamy do niej przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.

Startą cukinię (którą wcześniej lekko osoliliśmy) odsączamy z nadmiaru wody. Można to zrobić wyciskając ją w rękach, ale warto pamiętać, by pozostawić troszkę płynu i nie wycisnąć cukinii „na wiór”. Do cukinii dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rękami do chwili dokładnego połączenia całości. Przekładamy do keksówki, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w 190 stopniach przez około 50 – 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA: Masę przed włożeniem do keksówki najlepiej spróbować i doprawić do smaku. Po upieczeniu pasztet przechowujemy w lodówce, owinięty w folię aluminiową. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako dodatek.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz