Top
kombucha bio, herbata, probiotyk, oczyszczenie, orzezwienie

Kombucha – najzdrowsza herbata na świecie, właściwości i zastosowanie.

Kombucha – “kombucza”, co to takiego??

Wiele osób słyszy tą nazwę po raz pierwszy, jednak warto się zapoznać z jej znaczeniem, ponieważ kryje się za nią cudowny dar od natury, który jest w stanie wzmocnić nasz organizm, pomóc w wielu dolegliwościach i jednocześnie dostarczyć wielu walorów smakowych.

Nazwa ma swoją historię, ponieważ legenda głosi, że koreański lekarz wyleczył japońskiego cesarza podając mu właśnie ten napój i tak powstała nazwa “Kombu”- nazwisko cesarza, “cha”- herbata. Nazywana też jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, okazuje się jednak, że z biologicznego punktu widzenia bardziej trafne jest angielskie określenie “SCOBY”, od Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast czyli symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Grzybek – matka ma konsystencję galarety, jest koloru mlecznobiałego, umieszcza się go w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej), kształtem dopasowuje się do naczynia, w którym jest hodowany.

Pierwsze wzmianki o kombuchy pochodzą sprzed 2000 lat z Dalekiego Wschodu i właśnie stamtąd przywędrowała do Europy. Sfermentowana herbata, to świetna alternatywa dla sklepowych napojów gazowanych, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale i bogata w liczne mikro i makroelementy. Co ciekawe, zanim w Polsce pojawiła się Coca-cola i Pepsi i inne gazowane “specyfiki” była popularnym napojem gaszącym pragnienie.

Kombucha – co w niej “siedzi”??

Kombucha nazywana jest często eliksirem długowieczności, bogata jest w witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne: octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy i kwasy nukleinowe. Jest też nieocenionym pomocnikiem układu trawiennego, gdyż zawiera bakterie probiotyczne, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy, które poprawiają trawienie, wspomagają procesy przemiany materii i wzmacniają układ odpornościowy. Działa niczym probiotyk, więc sprawdzi się również po kuracji antybiotykowej. Napój z kombuchy jest bogaty również w witaminę C, a tym samym może również przyczynić się do wzmocnienia odporności.

kombucha bio. herbata bio, probiotyk, oczyszczenie, orzezwienie

Kombucha – na co??

Właściwości kombuchy wynikające z jej składu są wszechstronne i można śmiało stwierdzić, że wpływają dobroczynnie na cały organizm. Głównymi efektami spożywania napoju z kombuchy jest:
– oczyszczenie organizmu – detoksykuje organizm, szczególnie korzystnie działa na    układ pokarmowy,

  • wzmocnienie odporności – zawiera wiele dobroczynnych substancji, w tym bakterii probiotycznych, wspomagających pracę układu odpornościowego oraz zapobiega rozwojowi patogenów,
  • regulacja trawienia – reguluje procesy trawienia oraz usprawnia wypróżnianie i zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, niwelując tym samym stany zapalne w organizmie,
  • wsparcie pracy wątroby i trzustki – reguluje wytwarzanie żółci i co najważniejsze, wpływa na procesy oczyszczania wątroby z toksyn,
  • poprawiając florę jelit wpływa na polepszenie nastroju i samopoczucia ,
  • zwiększenie sił i energii – ze względu na swoje działanie detoksykujące, dodaje sił witalnych i energii do działania,
  • zmniejsza wpływ wolnych rodników na tkanki i komórki, przez co opóźnia proces ich starzenia,
  • działa podobnie jak adaptogen – czyli w zależności od tego, czego organizm szczególnie potrzebuje, dąży do zaspokojenia tych potrzeb i osiągnięcia równowagi organizmu.

Kombucha – ile i jak pić?

Podobnie jak z innymi suplementami, tak w przypadku picia kombuchy najważniejszy jest umiar, a podstawą zdrowia jest zróżnicowana i zbilansowana dieta. Zwolennicy sfermentowanej herbaty radzą, aby rozpocząć kurację od małych dawek (50 ml dziennie), a podczas jej trwania powinno się pić dużo innych płynów. Kombuchę można dodać do szklanki wody lub soku z dodatkiem lodu i uzyskać świetnie orzeźwiający napój na gorące dni.

kombucha bio, hebrata, probiotyk, oczyszczanie


Przepis na orzeźwiający napój z kombuchy:

– 1/4 szklanki napoju z komuchy (u mnie imbir z cytryną),
– dopełnić wodą,
– dodać kostki lodu i listki mięty (opcjonalnie)

Taki połączenie to nie tylko orzeźwienie, ale również porcja zdrowia. UWAGA: uzależnia 😉

Na początku spożywania kombuchy może pojawić się biegunka, wzdęcia czy bóle głowy. Jest to naturalna reakcja organizmu na pozbywanie się toksyn. Wszystkie skutki uboczne powinny ustąpić do trzech dni. Kurację należy przeprowadzić co 3 miesiące z miesięczną przerwą pomiędzy nimi.

Przygotowanie sfermentowanej herbaty w warunkach domowych jest dosyć proste, nie mniej jednak do jej produkcji potrzebne są: herbata (najlepiej w liściach), cukier i grzybek kombuchy. Coraz bardziej dostępne są gotowe napoje w sklepach, w tym przypadku najlepiej czytać etykiety i wybierać dobrej jakości produkt. Dostępne są również różne smaki, więc każdy znajdzie coś dla siebie!!!

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz