
Fit kokosanki świąteczne
Składniki:
- 1/3 szklanki miękkiego, niesolonego masła
- 1/2 kostki (115 g) miękkiego serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki dobrej jakości soku pomarańczowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 szklanek słodzonych, rozdrobnionych płatków kokosowych
Ucieramy masło, śmietanę i cukier w mikserze, do uzyskania gładkiej i lekkiej konsystencji.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i sól. Dodajemy żółtko, ekstrakt z migdałów, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. Mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki z mąką i ponownie dokładnie mieszamy.
Przykrywamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Umieszczamy płatki kokosowe w miseczce. Z ciasta formujemy małe kulki i obtaczamy je w kokosie. Układamy na formie wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 9 – 11 min.