Top

Ciasto świąteczne z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg ulubionych suszonych owoców (np. żurawiny lub śliwek)
  • 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2/3 szklanki rumu
  • 450 g mąki pszennej zmieszanej z szczyptą soli i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów do dekoracji

W dużej misce łączymy suszone owoce, sok pomarańczowy i alkohol. Przykrywamy i pozostawiamy do namoczenia przez noc. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C i przygotowujemy tortownicę o średnicy 22 cm. Dokładnie mieszamy mąkę z namoczonymi owocami.

Wykładamy ciasto do formy i zdobimy migdałami. Pieczemy 2,5 godziny. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz