Ciasteczka owsiane z orzechami i ziarnami
Tego rodzaju ciastka stanowią znakomitą przekąskę dla dzieci, jak i dorosłych. Przepis jest prosty i ciekawy, do tego można z nim kombinować i tworzyć własne wariacje związane z dodatkami. Da się je również przygotować w wersji wege.
Ciasteczka owsiane z orzechami i ziarnami – przepis
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 garść mieszanki orzechów do wyboru (nerkowce, laskowe, pecan, migdały)
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki nasion sezamu
2 dojrzałe banany
2 łyżki miodu (w wersji dla wegan użyj 2 łyżek melasy z karobu)
2 łyżki tahini (zamiennie możesz użyć masła orzechowego smooth)
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem. Umieść w malakserze banany, tahini, miód (karob) i zmiksuj. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki (jeśli preferujesz drobno zmielone, to możesz je rozdrobnić blenderem). Do większej miski przełóż masę i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj i formuj ciasteczka. Piecz 20 minut. Z uzyskanej masy powinno “wyjść” 18 ciasteczek.
Wartości odżywcze dla 3 ciasteczek:
Kcal: 246 kcal
B: 7,2 g
T: 68,5 g
W: 29.4 g