Top

Barszcz na zakwasie z uszkami z mąki gryczanej

Zakwas

(Zakwas przygotować na tydzień przed wigilią)

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 2 – 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli ktoś lubi mocno czosnkowy zapach i smak)
  • 1 kromka domowego, żytniego chleba
  • Sól himalajska lub kamienna do smaku

Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Obieramy czosnek i całość wkładamy do dużego słoja, zalewamy letnią, osoloną do smaku wodą, a na wierzch kładziemy kromkę chleba. Słój zakrywamy gazą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas wlewamy po 4 dniach do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.

Składniki na barszcz:

  • 20 dag suszonych grzybów
  • Zakwas
  • Woda
  • Przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy

Grzyby gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do farszu. Wywar z grzybów dolewamy do zakwasu, dodajemy ziele i liść i podgrzewamy na małym ogniu z przyprawami.

Uwaga: nie wolno go zagotować, bo straci kolor.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz