Barszcz na zakwasie z uszkami z mąki gryczanej
Zakwas
(Zakwas przygotować na tydzień przed wigilią)
Składniki:
- 2 kg buraków
- 2 – 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli ktoś lubi mocno czosnkowy zapach i smak)
- 1 kromka domowego, żytniego chleba
- Sól himalajska lub kamienna do smaku
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Obieramy czosnek i całość wkładamy do dużego słoja, zalewamy letnią, osoloną do smaku wodą, a na wierzch kładziemy kromkę chleba. Słój zakrywamy gazą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gotowy zakwas wlewamy po 4 dniach do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.
Składniki na barszcz:
- 20 dag suszonych grzybów
- Zakwas
- Woda
- Przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy
Grzyby gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do farszu. Wywar z grzybów dolewamy do zakwasu, dodajemy ziele i liść i podgrzewamy na małym ogniu z przyprawami.
Uwaga: nie wolno go zagotować, bo straci kolor.