Top

Top 3 najlepszych deserów w stylu wegańskim jakie robiłam!!!

Desery wegańskie to, coś co mnie zawsze intrygowało, bo ja uwielbiam eksperymentować w kuchni, a jak mi to jeszcze zajmuje mało czasu to już w ogóle jest sztos!!! Zazwyczaj nie chce mi się piec i włączać piekarnika, a później pilnować czy już upieczone, czy nie… Lista deserów, które tutaj przygotowałam sprawdzi się idealnie na upalne dni i nie wymaga od Ciebie mnóstwa czasu, a tylko 15 do 30 minut!!!

Poza tym jest wiele innych zalet deserów w stylu wege, które przemawiają za tym, aby je spróbować, dla mnie to: nowe smaki, nowe kombinacje i połączenia produktów, (ciecierzyca, tapioka, nasiona chia, tofu, masło orzechowe, ok. jakoś mi się nie przyjęła nazwa pasta orzechowa…), zawierają mnóstwo składników odżywczych (białka, NNKT) nie zawierają cukru, zazwyczaj są bezglutenowe no i są pyszne.

Ciasta i desery w stylu wege, to dział kuchni, który rozwija się bardzo szybko i codziennie pojawiają się nowe przepisy i podbijają internet, te które ja podaję Ci tutaj już robiłam, a niektóre z nich nie jeden raz!!!

Zanim zaczniesz kombinować i wspinać się na wyższy “level” deserów w stylu wegańskim zacznij od najprostszego deseru jakim jest Pudding z nasion chia:

Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie:

Składniki:

6 łyżek nasion chia

1 puszka mleka kokosowego (dobrej jakości)
Kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka wanilii

1-2 łyżki syropu z agawy 

Wszystkie składniki wymieszaj w większej misce i pozostaw na 30 minut, aż nasionka spęcznieją. Przełóż do pucharków lub innych szklanek i udekoruj owocami sezonowymi.

pudding chia, zdrowe desery, wege desery,

Nasiona chia, to niewielkie nasionka szałwii hiszpańskiej o ogromnej zawartości kwasów Omega-3 w tym, najbardziej wartościowego alfa-linolenowego. To źródło błonnika i  pełnowartościowego białka, którego weganie potrzebują dostarczać z innych produktów niż produkty odzwierzęce. Poza tym to skarbnica wielu składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, czy żelaza. Dla wegan spełniają również zamiennik jajka do innego rodzaju wypieków, dzięki swojej magicznej mocy pęcznienia i śluzu jaki wytwarzają. Taki deser sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym dla dzieci, czy domówce i grillu dla dorosłych.

Podobny deser możesz przygotować na bazie tapioki, a przepis znajdziesz tutaj.

Drugim top deserem w stylu wege jest jagielnik, czyli wersja serownika w stylu wege. Do jego przygotowania potrzebujesz:

Spód:
1 szklanka daktyli
1 szklanka otrębów owsianych (lub zmiksowanych płatków)
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego BIO

Wykonanie:
Daktyle namoczyć we wrzątku 15-30min., odsączyć. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blachę lub formę silikonową o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce.

Masa jaglana:
1 szklanka kaszy jaglanej
½ szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka napoju roślinnego/ bądź mleka krowiego
1 szklanka wody
1 puszka napoju kokosowego schłodzonego w lodówce przez minimum 24 godziny
3-4 łyżki ksylitolu
Ziarenka wanilii

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody i napoju kokosowego. Gotujemy ok. 20 minut tak, aby kasza była lekko rozgotowana, a płyn cały wchłonięty.  Dodajemy napój kokosowy (jego stałą część) oraz wiórki, oraz resztę składników. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Uwaga: możesz potrzebować dobrego malaksera lub blendera.
Przygotowaną masę wylewamy na wcześniej schłodzony spód. 

Polewa:

1 łyżka oleju kokosowego virgin
¾ tabliczki czekolady min.70% kakao
Pistacje do posypania

jagielnik, wege desery, zdrowe desery,

Kasza jaglana to dla mnie “Królowa kasz”, uwielbiam ją w wersji na słono do obiadu z warzywami, ale jak się okazuje w wersji na słodko sprawdzi się nie tylko jako jaglanka na śniadanie, ale  całkiem nieźle wypada w deserach i ciastach. Na jej bazie możesz przygotować również budyń jaglany, który u mnie dzieciaki uwielbiają!!!

budyn jaglany, zdrowe desery, wege desery

Dla mnie to “kasza dla kobiet”, dzięki zawartości sporej ilości składników mineralnych (żelazo, cynk, krzem) działa na włosy, skórę i paznokcie niczym eliksir młodości, poprawiając ich kondycję i wygląd. Jest również źródłem pełnowartościowego białka i jako nieliczna z kasz zawiera tryptofan. Może wykazywać działanie antydepresyjne dzięki zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, poprawiającej pamięć i koncentrację.

Ostatni z deserów, który podbił nie tylko moje podniebienie to nerkownik, czyli znów jakby serownik w wersji wege, bo kto nie lubi serownika 🙂 

Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

Spód:

1 szklanka daktyli zalanych wrzątkiem
3 garści migdałów
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (rozpuszczonego)
1-2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) jeśli masa będzie za rzadka

Wszystkie składniki blendujemy i wykładamy na spód blaszki 24×24 cm. Schładzamy w lodówce.

Masa:

2 szklanki nerkowców zalanych wrzątkiem do ostygnięcia (ok.2 godzin)
1 puszka napoju kokosowego (śmietanka + dwie łyżki wody z puszki)
2-3 łyżki syropu z agawy BIO
1-1,5 szklanki borówek

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Schładzamy w lodówce.

Na wierzchu możesz przygotować polewę jak do jagielnika lub podawać w wersji jak na zdjęciu.

nerkownik, wege desery, zdrowe desery

W sieci jest zdecydowanie więcej przepisów w stylu wege, znajdziesz je np. tutaj, polecam Ci spróbować, bo oprócz łatwości i szybkości ich przygotowania przekonasz się o ich nowych smakach, a tym samym możesz wielokrotnie zaskoczyć swoich znajomych i rodzinę!!!

Powodzenia!!! Daj znać,  który z  powyższych przepisów przypadł Ci do gustu i podziel się swoim ulubionym deserem w stylu wege. Czekam z niecierpliwością, ja wielbicielka wege deserów!!! 🙂

 

KUP EBOOK - ZDROWE SŁODKOŚCI
 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz