Top

Pełnoziarniste pierogi ruskie przepis

Przepis na pierogi ruskie pełnoziarniste.

Składniki na ok. 20 sztuk (Aby przygotować większą ilość należy użyć zwiększonej proporcjonalnie liczby składników)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek

Na farsz:

  • 1 kostka świeżego twarogu dobrej jakości
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek wysokiej jakości
  • Pieprz i sól do smaku

Ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej 2 łyżki oliwy i wodę, a potem intensywnie wyrabiamy ciasto (powinno być sprężyste). Owijamy je w ściereczkę i  pozostawiamy na ok. 15 minut. Dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy cienko i szklanką wykrawamy kółka.  

Farsz:

Ziemniaki obieramy, gotujemy i ugniatamy. Kiedy ostygną dodajemy do nich twaróg i cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na łyżce oliwy. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz nakładamy łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie kleimy, formując pierogi. Boki można zagnieść widelcem.

W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy do czasu wypłynięcia.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz