Top

Fit kokosanki świąteczne

Składniki:

  • 1/3 szklanki miękkiego, niesolonego masła
  • 1/2 kostki (115 g) miękkiego serka śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki dobrej jakości soku pomarańczowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 szklanek słodzonych, rozdrobnionych płatków kokosowych

Ucieramy masło, śmietanę i cukier w mikserze, do uzyskania gładkiej i lekkiej konsystencji.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i sól. Dodajemy żółtko, ekstrakt z migdałów, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. Mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki z mąką i ponownie dokładnie mieszamy.

Przykrywamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 – 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Umieszczamy płatki kokosowe w miseczce. Z ciasta formujemy małe kulki i obtaczamy je w kokosie. Układamy na formie wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 9 – 11 min.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz