Top

Dieta dla matki karmiącej w pierwszych miesiącach życia dziecka.

Dieta dla matek karmiących w pierwszych miesiącach życia dziecka to temat, który wśród matek budzi wiele kontrowersji i niewiadomych. Jeśli sama sobie przypomnę okres karmienia (choć nie karmiłam długo, a Jasia wcale), to nie wspominam tego okresu za dobrze…ale wtedy jeszcze mówiło się o diecie eliminacyjnej i tego, że matka karmiąca nie może jeść nic poza kurczakiem, ryżem, kluskami i marchewką. Druga grupa „doradzców” mówiła „jedz wszystko”, no i jak tu nie zwariować 🙂 

Czy faktycznie dieta eliminacyjna to najlepszy wybór??

Jak się okazuje nie!!! Najlepsza dieta dla matki karmiącej to po prostu najlepsza dieta, jaką człowiek może zastosować, zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Właściwie dobrane składniki pożywienia w tym szczególnym okresie są istotne nie tylko dla rozwoju dziecka, ale także pozwalają zachować zdrowie matce i wrócić do pełni sił po porodzie. Dieta zdrowa dla matki karmiącej niczym nie powinna się różnić od właściwej diety. Powinna być różnorodna, zrównoważona i naturalna, natomiast uboga w produkty wysokoprzetworzone. Powinna ona zawierać składniki z różnych grup produktów i nie wykluczać żadnej z nich.

Nawet przy alergii lub nietolerancji żywieniowej warto, by dieta była urozmaicona z zachowaniem sezonowości produktów (zmieniająca się w zależności od posiłku, dnia, pory roku itd.), dzięki temu może ona pomóc zmniejszyć reakcje spowodowane powtarzającym się spożyciem dużej ilości danego produktu, które często prowadzą do niedoborów różnych witaminowych.

Jakich zasad się trzymać??

Czas jaki matka często poświęca dla dziecka powoduje, że omija posiłki, a to z kolei wpływa na jakość i ilość pożywienia dla malucha, dlatego staraj się jeść 4-5 posiłków w miarę możliwości w równych odstępach czasowych.

zdrowa dieta, zdrowie, dieta dla matek karmiących, dieta w połgu

 

Czego się trzymać i jakie produkty wybrać??

Należy pamiętać, że w okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie na większość składników odżywczych. W szczególności należy zwrócić uwagę na: podaż energii, białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminy D i C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Nie można również zapomnieć o odpowiednim poziomie nawodnienia organizmu.

Spożycie białka nie ma wpływu na jego zawartość w mleku kobiecym. Jego podaż w diecie należy zwiększyć o ok. 20 g/dobę w porównaniu do zapotrzebowania w okresie ciąży. Jego najlepszym źródłem w diecie jest: nabiał (mleko, jogurty naturalne, kefir, maślanka, ser biały), kurczak, indyk, cielęcina, ryby, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja). Te ostatnie mogą jednak okazać się przyczyną występowania u naszego maleństwa wzdęć lub kolki, dlatego też należy je spożywać z umiarem i obserwować jak po ich spożyciu zachowuje się dziecko.

W okresie karmienia piersią głównym źródłem energii powinny być węglowodany, w związku z tym nie należy ich eliminować ze swojego jadłospisu. Zalecane się spożywanie węglowodanów złożonych, których źródłem jest: chleb żytni, razowy, grahamki, bułeczki z ziarnami, ryż brązowy, makarony razowe, kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana), płatki owsiane. Należy unikać słodyczy, będących źródłem cukrów prostych.

Istotne w diecie dziecka i matki są NNKT, a wśród nich mega-3,6,9. Zalecane źródła tłuszczy i kwasów omega-3, to:

  • oleje roślinne (lniany, sojowy, rzepakowy),
  • orzechy (głównie włoskie), ale uważaj na ziemne i migdały, są silnymi alergenami,
  • ryby (zaleca się spożywanie 2-3 porcji tygodniowo: śledź,makrela, dorsz, flądra, halibut).

Należy jednak zachować ostrożność w spożywaniu ryb morskich ze względu na ryzyko zakażenia ich metalami ciężkimi.

zdrowa dieta, zdrowie, dieta dla matek karmiących, dieta w połogu,

Inne witaminy i minerały i ich źródła:

Żelazo: czerwone mięso, zielone warzywa (szpinak, boćwina, groszek zielony), pieczywo razowe (chleb żytni razowy, pumpernikiel), kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, jęczmienna), orzechy (głównie pistacje), owoce suszone (morele, figi, rodzynki), nasiona (pestki dyni, słonecznika, sezam).

Kwas foliowy: zielone warzywa, kalafior, ziemniaki.

Witamina C: owoce i warzywa (porzeczki, cytrusy, truskawki, papryka, natka pietruszki).

Witamina D: tłuste ryby morskie (makrela, śledź, węgorz), jaja oraz ekspozycja na światło słoneczne, a w okresie zimowym suplementacja.

Witaminy z grupy B: pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory mleczne, mięso.

Podsumowując, nie zaleca się diety eliminacyjnej w celu zapobiegania wystąpieniu alergii u dziecka. Należy pamiętać, że do mleka matki przenika smak i zapach spożywanych przez nią posiłków, przez co dziecko ma szansę je poznać i przygotować się w ten sposób do rozszerzania diety w II półroczu. Najistotniejsze jest uważne obserwowanie dziecka jeżeli po jakimś produkcie spożytym przez matkę występuje niepokój, kolka jelitowa, wysypka, to należy go chwilowo wyeliminować z diety matki. Do produktów najczęściej alergizujących należą: jaja, kakao, czekolada, truskawki, orzechy, soja, owoce cytrusowe. Okres karmienia piersią jest trudnym i kluczowym momentem w życiu zarówno matki jak i dziecka, więc unikaj jakichkolwiek rewolucji w diecie, jedz tak, jak do tej pory i w okresie ciąży, obserwuj dziecko, a w przypadkach objawów alergii na dany produkt, postaraj się go unikać.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Spodobało Ci się?