Top

Zostań w domu i odkryj w sobie pasję do gotowania! Przepisy na moje dania w mijającym tygodniu!!

      Czas “przymusowego” siedzenia w domu budzi skrajne emocje, dla jednych to chwila na odpoczynek, nadrobienie zaległości w czytaniu książek czy oglądaniu ulubionych seriali, a dla drugich to męczarnia i ciągłe szukania swojego miejsca w domu pełnym domowników…

      Dla mnie ten czas zbytnio nie odbiega od tego, z którym faktycznie miałam do czynienia codziennie, poza tym, że rano muszę ogarnąć z dziećmi szkolne zajęcia, a po południu jednak brakuje mi tej gonitwy na treningi chłopców… Z mężem pracę zdalną wykonujemy już od momentu przeprowadzki do Hiszpanii, więc nie narzekamy, zresztą nasi chłopcy już są więksi i potrafią się zająć sobą i nie wrzeszczą za uchem co pięć minut. Ja natomiast mogę powiedzieć, że ten “wyjątkowy” czas sprzyja odkrywaniu nowej pasji, jaką jest gotowanie i trochę pieczenie 😉 ale jednak wolę gotowanie!!!

      W czasie tego tygodnia udało mi się przygotować czekoladowe ciasto z ciecierzycy bez pieczenia, jogurtowe muffinki, spaghetti z bobem w sosie mascarpone i chipsami z wędliny, wegetariańskie placuszki z ciecierzycy i gotowanych ziemniaków z papryką i sosem czosnkowymtortillę z tofu mocno czekoladowy chlebek bananowy!!!Jak na taki okres czasu to chyba nieźle??? 

Przepisy na wszystkie potrawy znajdziecie poniżej!!! 

CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY BEZ PIECZENIA

Składniki:
Ciecierzyca 2 słoiki po 400g,

100 g śliwek suszonych,

100 g daktyli suszonych,

3 czubate łyżki kakao dobrej jakości, 

 3 łyżki pasty orzechowej smooth, 

Czekolada gorzka 80% (200 g)

2-3  łyżki mleka roślinnego lub krowiego

Garść posiekanych orzechów (u mnie laskowe)

Spód: dowolny, ja dałam sucharki z nasionami, ale sprawdzą się też pokruszone herbatniki z odrobiną masła, lub też możesz nie kombinować i nie dawać nic na spód.

#brownie #zdroweslodkosci #dietabezdiety

Wykonanie:
Śliwki i daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Czekolady połam na kawałki, rozpuść z niewielką ilością mleka w rondelku, ciągle mieszając. Ciecierzycę dokładnie opłucz z zalewy, przełóż do malaksera. Dodaj pastę orzechową, kakao oraz śliwki i daktyle z kilkoma łyżkami wody, w której się moczyły(tak będzie łatwiej blendować). Zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą, ale nie całą – kilka łyżek pozostaw na wierzch. Całą masę i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowanym spodem. Rozprowadź równomiernie. Resztę czekolady wylej na masę, posyp pokruszonymi orzechami. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

#zdrowesłodycze #dieta #deitabezdiety


MUFFINKI JOGURTOWE

Składniki:

 170 g jogurtu naturalnego,

 4 łyżki ksylitolu,

100 g rozpuszczonego masła, lub 50g masła i 50g oleju kokosowego ,

200 g mąki orkiszowej jasnej (1,5 szklanki),

3 jajka,

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

skórka otarta z 1 cytryny, 

szczypta soli,

Borówki – opcjonalnie,

Wykonanie:

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, sodę, ksylitol i sól. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło/olej kokosowy i skórkę otartą z przelanej wrzątkiem cytryny. Łączymy obie masy, mieszając łyżką tylko do czasu połączenia – nie dłużej (zbyt długo mieszane muffinki robią się gumowate). Przelewamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (12 sztuk), dekorujemy borówkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

#mufinki #muffins #przepisy

SPAGHETTI Z BOBEM Z SOSEM MASCARPONE I CHIPSAMI Z WĘDLINY

Składniki:
1 por – biała część,

3-4 pieczarki,

Bób – dwie garści – ja miałam mrożony,

2 łyżki serka mascarpone,

100-200 g wędliny,

Oliwa z oliwek do smażenia,

Makaron Spaghetti – dla dwóch osób,

Sól, pieprz zioła prowansalskie.

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Lepszym wyborem będzie makaron razowe lub z pszenicy durum. Pieczarki i pora pokroić i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodać bób, chwilę pozostawić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Międzyczasie pokroić drobno wędlinę i wysmażyć na patelni – chodzi o to, żeby puściła tłuszcz i stała się chrupiąca. Serek roztrzepać trzepaczką w małej miseczce z niewielką ilością wody i soli. Zalać przygotowane warzywa na patelni. Podawać z ugotowanym makaronem na wierzch udekorować chipsami z wędliny.

 

WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI Z CIECIERZYCY I GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z SOSEM CZOSNKOWYM 

Składniki:
200g ciecierzycy ze słoika,

200g ugotowanych ziemniaków – ja miałam z obiadu z dnia poprzedniego,

1 jajko,

1 mała cebulka lub pół dużej,

2 ząbki czosnku,

30 g masła,

⅓ papryki czerwonej,

4-5 łyżek mąki pszennej – ale ja w zasadzie dodałam jej później więcej, do uzyskania odpowiedniej masy do formowania kotlecików,

Przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, czubryca czerwona lub kumin i kolendra (chodzi o podkręcenie smaku).

Bułka tarta do obtaczania,

Oliwa z oliwek (najlepszy tłuszcz do smażenia).

Wykonanie:

Cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na maśle. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub termomiksie i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest za rzadka to można dodać mąki lub bułki tartej. Formujemy małe kotleciki i smażymy na oliwie.

Sos czosnkowy:

2 jogurty naturalne greckie,

2 ząbki czosnku,

sól , pieprz

Odrobina soku z cytryny.

#vegefoodie #dietabezdiety #przepisy

TORTILLA Z TOFU

W zasadzie w tym przypadku zamiast tradycyjnie kurczaka, którego cena w okresie kwarantanny poszybowała bardzo wysoko, postawiłam na tofu, które możecie kupić w każdym już sklepie i jego zaletą jest to, że ma stosunkowo długi termin przydatności, co w tym okresie jest bardzo ważną sprawą.

#vegefood #foodie #tortilla #dietavege

Tofu 200g (1 kostkę) zamarynowałam w sosie sojowym z oliwą, papryką słodką, pieprzem i odrobiną papryki chilli. Podsmażyłam na oliwie. Do tego przygotowałam ulubione warzywa i zawinęłam w placek (sprawdzajcie składy).

 

MOCNO CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY

Składniki:
3 banany bardzo dojrzałe – swoją drogą to dobry czas na chlebki, bo w sklepie mnóstwo dojrzałych bananów, przynajmniej u mnie…

35g masła,

35g oleju kokosowego,

1 jajko,

1,5 szklanki mąki (u mnie owsiana i orkiszowa, wymieszane),

1 cukier waniliowy,

1 łyżeczka sody oczyszczonej, (swoją drogą u nas nie ma też proszku do pieczenia, więc soda się sprawdzi)

2 czubate łyżki kakao,

Szczypta soli,

Gorzka czekolada min. 80% kilka kawałków.

#bananabread #chlebekbananowy #przepis

Wykonanie:

Rozpuścić masło i olej kokosowy. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. Połączyć z masłem i jajkiem. Dodać suche składniki poza kakao. Połączyć je, ale nie za długo. Następnie dodać kakao. Przelać do formy i na wierzch dać czekoladę. Można dodać też śliwki suszone lub ulubione orzechy. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut.

Ciekawe co wymyślę na przyszły tydzień!! Jeśli macie jakieś ulubione przepisy podzielcie się nimi w komentarzu!!

A jak zrobicie coś z moich propozycji też dajcie znać!!!

 

P.S. Jak coś zaglądajcie na moje social – fb i insta, tam dodaję przepisy też na inne pyszności!!! Widzieliście przepis na gryczankę z kaszy niepalonej??

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz