Top

Tapioka przepisy – Mój słoneczny pudding z tapioki z musem z mango i szczyptą imbiru

Tapioka to skrobia ekstrahowana z manioku – rośliny, która występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka ma postać drobnych, przeźroczystych kuleczek lub mąki. Nie posiada smaku ani zapachu. Nie zawiera glutenu, co jest ważną informacją dla osób chorujących na celiakię i unikających glutenu w diecie. Ponadto jest hipoalergiczna i zawiera lekkostrawne węglowodany.

Tapioka – właściwości, zastosowanie

Mąka z tapioki jest używana do zagęszczania sosów i zup, a kuleczki tapioki m.in. do przygotowywania deserów. Ich zaletą jest fakt, że nie posiadają smaku ani zapachu, dzięki czemu mogą być łączone z innymi dodatkami w potrawie. Delikatne perełki tapioki mają też zastosowanie podczas gotowania budyniu, pieczenia ciasta i jako składnik sałatki. Coraz częściej dodaje się je do herbaty.

Używając tapioki warto wybrać sprawdzony produkt z dobrego sklepu (ja używam tapioki ze sklepu cosdlazdrowia.pl), a przed gotowaniem dobrze namoczyć. Tapiokę gotuje się w dużej ilości wody lub mleka (lub w mieszance obu tych produktów), powoli, na małym gazie, mieszając, by nie przywarła do dna. Jest gotowa, kiedy zamieni się w przezroczyste perełki.

W mojej kuchni tapioka pojawiła się niedawno i pozostała na stałe. Bardzo lubię małe, białe kuleczki, które najczęściej wykorzystuję do przygotowywania deserów. Ostatnio zrobiłam pudding z tapioki z mudem z mango i szczyptą imbiru. Był naprawdę pyszny i szybko zniknął (Ale zdążyłam zrobić zdjęcia :))

Poniżej przepis na ten pyszny deser.

Słoneczny pudding z tapioki z musem z mango i szczyptą imbiru

Składniki:

  • 100 g tapioki w kulkach
  • 500 g mleka w wersji wege roślinne (ja użyłam zwykłego)
  • 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 (może być mniej) łyżeczki imbiru w proszku lub startego

Tapiokę przepłucz kilka razy. Mleko zagotuj, wrzuć tapiokę, dodaj ksylitol i gotuj ok. 20 min. bez przykrycia, ciągle mieszając, do momentu aż perełki tapioki będą przeźroczyste. Przełóż do kubków lub szklanek i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiksuj mango z imbirem. Nałóż warstwę z mango na kuleczki tapioki i ozdób górę w dowolny sposób 🙂

Smacznego!

A Wy, znacie tapiokę? Używacie jej w kuchni? Podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zapraszam! 🙂

Brak komentarzy

Dodaj komentarz